Tevékenységünk

A Nyugodt Szív létrejötte

2015 január 11-én Kukorelly Endre író megelégelte, hogy a politika és a társadalom évtizedek óta átlép a hajléktalanokon, átnéz a lakhatási gondokon. Létrehozott egy Facebook-oldalt, illetve egy támogatói csoportot – ezek most Nyugodt Szív A Lakhatásért néven érhetők el -, s azt kérte, „adakozzon, aki tud, béreljünk néhány lakást a hajléktalanok számára”.

Az első kilenc hónap alatt közel tízmillió forint gyűlt össze a Nyugodt Szív számára nyitott számlán, az adományoknak köszönhetően! Ilyen mértékű adományozás meghaladta legmerészebb reményinket! Hamarosan megalakult az önkéntesekből egy kis csapat, és úgy döntöttünk, hogy a működéshez a leggyorsabban létrehozható formátumot, a civil társaságot választjuk. A téli hideg és a sok adomány arra ösztönzött bennünket, hogy minél előbb kezdjük meg a rászoruló családok támogatását. Kukorelly Endre jelöléseivel megalakult a kuratórium, és közösen kialakítottuk azokat a szempontokat, amelyek alapján az adományozást elkezdhettük. Így még a következő tél beállta előtt 280 fő (143 felnőtt, 137 gyerek) nem került utcára. Ez az eredmény közel 600 fő jótékonysága révén, jobbára 1.000-10.000 forint közötti befizetésekből vált lehetségessé.

Mozgalmunk aktivistáiban két hónap elteltével megfogalmazódott a szándék, hogy a civil társaság helyett, ahogy lehetőségünk lesz rá, alapítványi formában folytassuk működésünket. Ezért 2015. március 30-án Kukorelly Endre alapító benyújtotta a Fővárosi Törvényszékre a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítvány alapító okiratát nyilvántartásba vételi eljárásra. A Nyugodt Szív Alapítványt 2016 februárjában jegyezték be és májusban nyílt meg az új számlaszámunk.

Az alapító okiratban megfogalmazott cél, hogy a Nyugodt Szív, „segítséget nyújtson a lakhatásukban veszélyeztetett és hajléktalan emberek lakhatásának biztosításához, megóvásához, valamint segítséget nyújtson abban, hogy a társadalom széles rétegei ne elutasítással, hanem megértéssel, segítő szándékkal viszonyuljanak a lakhatásukban veszélyeztetett, illetve hajléktalan emberek problémáihoz.”

A megelőzés jelentősége

Az utcán vagy hajléktalan szállón élő embereknek a Nyugodt Szív csak egy-egy kivételes esetben tudott eddig segíteni. Bár hosszútávon ez is céljaink között szerepel, de ez összetett, nehéz feladat. Igyekszünk hozzá felnőni. Az esetek többségben kilakoltatás előtt állóknak segítünk a tartozások rendezésében, abban, hogy a családok ne kerüljenek az utcára. Többször tarthatatlan körülmények közül (pl. víz, villany hiánya), elfogadhatatlan áron kiadott albérletekből segítünk „kiszabadulni”, méltó lakhatást jelentő albérletbe költözni olyanok számára, akiket egy általunk adott kaució, vagy egy-két havi albérleti díj át tud segíteni a nehézségeken, és néhány hónap leforgása alatt önfenntartóvá tudnak válni.

A hozzánk fordulóknál az egyik leggyakoribb élethelyzet az, hogy több százezres közüzemi tartozás halmozódik fel, és egy ponton már nem akarja az önkormányzat meghosszabbítani a bérleti szerződést. Ilyenkor van – lenne – lehetőség adósságrendezési programban részt venni, de az önrész befizetésére ezeknek a családoknak nem telik. Ebben is tudunk segíteni.

Sok esetben egy-egy súlyos, elhúzódó betegség vezet munkanélküliséghez, tartozások felhalmozódásához. Emiatt középosztálybeli szülők is fordulnak hozzánk segítségért, akik az ellátórendszerből kiszorulnak, segítségre nem számíthatnak, holott adott esetben közvetlen kilakoltatás előtt állnak.

A Nyugodt Szív tevékenységében kulcsszó tehát a prevenció – azon a ponton belépni, mielőtt még az utcára kerülnének az emberek. Akkor segítünk, mikor az élethelyzet még visszafordítható, mielőtt belekerülnének egy olyan visszafordíthatatlan spirálhelyzetbe, ahonnan csak lefelé vezet az út. Sok hajléktalan ember története kezdődik azzal, hogy ötven vagy százezer forintot kellett volna félretenniük, de nem sikerül, mert az alapvető létfenntartás, az éhezés elkerülése, sokszor elsősorban a gyerekek étkezésének megoldása köti le a család minden anyagi forrását.

Mentorálási együttműködés

Azokat az embereket – egyedülállókat, párokat, családokat egyaránt -, akik a Nyugodt Szívhez fordulnak, az alapítvány önkéntes mentorai segítik. A program célja, hogy az adott  támogatás hosszú távon jelentsen segítséget. Vannak, akiknek egyszeri pénzbeli segítség valóban megoldást jelent, de van, ahol az anyagi segítség nem elegendő. A Nyugodt Szív aktivistái számos esetben azt tapasztalták, tapasztalják, hogy a hazai szociális jelzőrendszer nem működik, a hozzánk fordulók nem, vagy csak későn kapnak szakszerű segítséget. Erre tekintettel az alapítvány törekvése az, hogy egy mentorálási együttműködést alakítson ki a hozzáfordulókkal. Az együttműködés során a mentoráltat segítő mentor a konkrét lakhatási támogatással kapcsolatos egyeztetésen túl, szükség szerint életviteli segítséget is nyújt: megmutatja, hogyan érdemes önéletrajzot írni, tanácsot ad a hivatali ügyintézésben, abban, hogy milyen esetekben érdemes családsegítőhöz vagy más támogató intézményhez fordulni, felhívja a figyelmet azokra az állami-önkormányzati támogatásokra, amelyekre az érintett igényt támaszthat.